Týmto článkom otváram moje okienko kontroverznej zdravej výživy :-). Chcela by som reprodukovať jeden veľmi zaujímavý článok, ktorý vyvracia mainstreamové mýty o určitých potravinách alebo o určitých druhoch stravovania. Každý z nás počul v živote aspoň o jednom stravovacom mýte a nepochopiteľne sa ho drží “však, čo sa dočítam v časopise (najlepšie v nejakom ženskom) alebo si pozriem v telke je na 100% pravda”. No comment! Takže prajem príjemné čítanie.
Vajíčka sú nezdravé - LOŽ
Zase sme pri vajíčkach :-). “Vajíčka obsahujú
veľa cholesterolu a zvyšujú riziko srdcovo cievnych ochorení.” Úplná
hlúposť, hoci ho obsahujú, výskumy dokázali, že zvyšujú hladinu tzv. dobrého cholesterolu
a nepredstavujú pre nás žiadne riziko. Určite ste ale nepočuli, že obsahujú
antioxidant, ktorý chráni oči. Jednoducho smelo do vajíčok, obsahujú veľa telu
prospešných látok :-) .
Každý by mal jesť
obilie - LOŽ
Obilniny majú v porovnaní s inými
potravinami strašne málo živín. Obsahujú kyselinu fytovú (phytic acid), ktorá viaže
základné minerály v čreve a zabraňuje ich absorpcii.
Napríklad pšenica obsahuje veľmi
veľa bielkoviny s názvom lepok, na čo je veľmi citlivá časť obyvateľstva
(celiatici). Lepok môže poškodzovať črevnú sliznicu, spôsobuje bolesti, nadúvanie,
únavu, nekonzistentosť stolice atď. Zaujímavosťou je spojitosť lepku so
schizofréniou a inými poruchami mozgu.
Potraviny s nízkym
obsahom tuku sú zdravé - LOŽ
Keď sa z potravín odoberie tuk,
tak sú bez chuti. A kto by si také niečo vôbec kupoval? Nik, výrobcovia by
doslovne skončili, ale oni sú “šikovní”. Naučili sa tú chuť umelo pridávať :-).
Keď už to spravia cukrom ber to čert, ale cukor je omnoho drahší v porovnaní s
kukuričným cukrom alebo umelými sladidlami ako napr. asparám (v Európe napr.
vďaka EÚ a jej politike kupujeme 2krát drahší cukor, ako je jeho cena na
svetových trhoch). Týmto sladidlám sa prosím vždy vyhýbajte! OK, neobsahujú
kalórie, ale to neznamená, že sú zdravé. Je dokázaný ich priamy vzťah s chorobami
ako je obezita, diabetes, depresia, srdcovo-cievne ochorenia, predčasný pôrod a
mnoho iných. Takže ak sa máte aspoň trochu radi vyhýbajte sa potravinám, ktoré
ich obsahujú.
Karbohydráty/sacharidy/
by mali byť najväčším zdrojom kalórií - LOŽ
Momentálne je v trende nízkotučná diéta s vysokým obsahom karbohydrátov. Tento druh stravovania obsahuje veľa
cukrov a obilnín bez mastných jedál ako sú vajcia, mäso atď. Áno funguje, ale
iba pri prirodzene štíhlych ľuďoch, ale pri guľkách to tak nefunguje :-).
Samozrejme zlyhanie tejto diéty je podložené dlhodobými štúdiami, ktorých
výsledky sú v prospech práve high - fats diét (diéty s vysokým obsahom tuku) a
diét s nízkym obsahom karbohydrátov. Takže pekne krásne ak chudnete vykašlite
sa na karbohydráty (alias sacharidy)!
Stravovanie s nízkym
obsahom karbohydrátov/sacharidov/ sú nebezpečné - LOŽ
Nízkotučná diéta (s vysokým
obsahom cukrov) podľa mňa jednoducho poriadne nefunguje. Lebo keby
fungovala tak by to vyzeralo inak. Ale diéta “nízkocukrová” (s vysokým obsahom
tukov) má omnoho lepšie výsledky.
Niekoľko faktov, ktoré vyšli z
dlhodobých štúdií:
- znižuje sa telesný tuk,
- významné zníženie krvného tlaku,
- zníži sa hladina cukru v krvi a zníženie príznakov diabetu,
- zvýšenie hladiny HDL - dobrého cholesterolu v krvi,
- zníženie počtu triglyceridov atď.
Tento druh stravovania je
jednoduchý, dá sa lepšie dodržiavať, nie ste hladní, neprepočítavate, nevážite.
Je zdravší, jednoduchší a efektívnejší čo je dokázané vedeckými štúdiami.
Budeš tučný, ak ješ
jedlá s vysokým obsahom tuku - LOŽ
Áno, logicky to napadne každého.
Ale nie je to tak. Hoci tuk obsahuje viac kalórií ako karbohydráty alebo
bielkoviny, nepriberáte z nich. Keď strava obsahuje vysoké množstvo tuku a
vysoké množstvo cukru, ste tučný ale nie z tuku. Zdá sa to divné, ale je to
fakt, ktorý sa opiera o rôzne štúdie.
Jedz viac menších
jedál počas dňa - LOŽ
Tento mýtus sa nám zaryl pod
kožu, však?! Odôvodňuje sa to tým aby telo si udržalo tzv. vysoký metabolizmus.
Je pravdou, že jedenie zvyšuje mierne metabolizmus, ale to závisí od hodnoty
potravy, ktorá určuje energiu a nie od počtu jedál. Štúdie poukazujú na to, že
nie je rozdiel, či jete 3 riadne jedla alebo 5 malých jedál. Jednoducho radšej
sa najem 3x a s pocitom sýtosti ako 5x a behám nervózna.
Komu vyhovuje jesť 5x denne a je
sýty, tak by si mal uvedomiť, že to nie je prirodzené. Človek bol kedysi
lovcom a z času na čas, nemal čo jesť. Keď nejeme chvíľu nastáva bunkový proces
“autofágia” (autophagy), kedy sa čistí naše telo od odpadových látkach (viď
článok Pôst, detox, hladovka).
Niekoľko štúdií dokázalo zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva až o 90% u tých
ľudí, ktorí jedia 4x denne v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia len 2x
denne. Zvýšené prijímanie potravín je spojené s rakovinou hrubého čreva.
Jednoducho neexistuje žiadny dôkaz, že jesť 5x denne je zdravé.
Takže prvá
polovica článku za nami, na pokračovanie sa tešte nabudúce. Niekoho článok
možno zaskočil, zaujal a niekoho možno pobúril. Som zvedavá na reakcie :-)
ZUZANA
Ak sa chcete vzdelávať tak klik na zdroje.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára