Táto fotka nemá absolútne nič spoločné s témou, ktorú budem rozoberať, ale tuniaková konzerva ako cover photo článku? No ale de sme :D... |
Je mi jasné, že kontinuálne prispievanie nie je našou silnou stránkou a 9 mesiacov je dosť času na to, aby sa splodil a vyvinul nový ľudský jedinec, avšak je to aj pekná okruhlina na vzkriesenie blogu. O tom, prečo sme vlastne prestali písať vám možno rozpovieme každá za seba v budúcnosti, pozitívom však zostáva, že žijeme a neumreli sme na následky zadusenia sa cottageom, alebo pri konzumácií enormne nebezpečnej mrkvy. Tákže vítame sa a ideme na to:).
Článok, ktorým vás dnes obšťastním bude o jedle (kto by to u mňa čakal, že?:D), konkrétne o tom, kde nakupujem, čo nakupujem a prečo to nakupujem. Rozhodla som sa tak z veľmi prozaických dôvodov. Posilňovne praskajú vo švíkoch a heslo v zdravom tele zdravý duch sa nesie vzduchom viac, ako iné obdobné heslá našich pánov súdruhov. Tí, ktorí si myslia, že to uhrajú LEN cvičením, sa dožijú tipujem tak 3 mesiacov, ostatní, ktorí pochopili Paretov princíp 80/20 vedia, že platí aj na naše telo, pričom 80= strava a 20= cvičenie. Články budú trošku obsiahlejšie a rozdelené na bielkoviny, tuky a cukry. Pokiaľ ste zmätení, čo nakupovať, kde to zohnať a prečo to jesť, čítajte ďalej :).
Bielkoviny
Výživa pre svaly a dôležitá súčasť jedálnička. Podľa múdrych tabuliek by mal denne človek prijať vzhľadom na svoju váhu 1-1,5 násobok bielkovín na kilo. Množstvo sa odvíja od toho, či športujete a chcete naberať svalovú hmotu, alebo nešportujete a chcete nenaberať tuk. Myslím, že u kulturistov je to 2-2,5 násobok, ale nie som si istá, ja sa pohybujem v rozmedzí prvých čísel.
Živočíšne bielkoviny: (Nezabúdajte popri ich konzumácií prijímať dostatok vody)
- Mäso: Hovädzina, morčacina, hydina, králik, divina, vnútornosti (hovädzie srdce, pečienka, jazyky, to isté u bravčoviny) ryby(čerstvé), morské plody, tuniak v konzerve, šunky.
- Nejdem moralizovať a presviedčať vás o tom, aby ste si našli dodávateľov v okolitých dedinách (ALE NÁJDITE SI!!! :D), aj keď kvalita mäsa je neporovnateľná s rýchlokvasnou v supermarkete. Pokiaľ máte čas, popozerajte sa v okolí po dobrom mäsiarovi, ale samozrejme potravinové reťazce to istia. Čo sa týka mojich vychytávok, tak by som upozornila na super tuniaka vo vlastnej šťave z Kauflandu GIANA.
Z pomedzi všetkých čo som jedla ( hej aj predražené RIO MARE) má najlepšiu chuť a sú tam naozaj veľké kúsky, ktoré sa nerozpadajú (a je to tuniak bezpečný pre delfíny). A bonus, dobrá cena.
Z pomedzi všetkých čo som jedla ( hej aj predražené RIO MARE) má najlepšiu chuť a sú tam naozaj veľké kúsky, ktoré sa nerozpadajú (a je to tuniak bezpečný pre delfíny). A bonus, dobrá cena.
tuniakový borec |
- o hydine rybách a podobných veciach sa asi baviť nemusíme, je to dobré mäso, rovnako ako bravčovina, ktorá mne bohužiaľ nevonia. . .
- v neposlednom rade sú tu šunky. Tu zdvíham prst a hovorím, ľudia čítajte! Nie všetko s označením fitness a light je super. V prvom rade si všimnite, koľko % mäsa sa nachádza v šunke a čo okrem neho je ešte jej zložkou. Buďte pánsky a nechoďte pod 80%! Dávajte si pozor na zbytočné ečka, múku a fígliky predajcov typu morčacia šunka s podielom 49% bravčového mäsa, alebo bacha na slovíčko separát, todle totiž neberem! Mojimi stálicami sa stali šunky Lidl a to kuracia z kuracích pŕs a morčacia z morčacích :). Sú mäsové, nie sú vôbec mastné a chutia super. Trošku suchšie, ale mne osobne to nevadí. Vyrába ich Dulano a majú ich vždy (dosť často dokonca v akcií, vtedy moje dôchodcovské alterego plesá :D). Ďalším favoritom je prosciutto (hej, musela som gúgliť, ako sa to píše :D) s 3% tuku, ktoré je tiež z Lidla a je málokedy k máni. Ak ma teda niekedy uvidíte tancovať so šunkou v ruke v Lidli, vedzte, že mission complete :D
Kuracia eufória, Chcela som vám tu dať aj to prosciutto, ale je to taká rarita, že mi ho ani google nenašiel, na druhej strane, ostane mi výhoda a nevykúpite mi ho :D Indícia, nachádza sa medzi šunkami, má modrý obal, ak sa nemýlim, krycí názov je Linessa a tuk v 3%. |
- Mliečne výrobky: Mlieko , jogurty, syrovatkové syry, riccota, tvaroh, cottage
- Mlieko, prosím vás, nie nízkotučné, ak ste zarytí dietári, hecnite sa a pite aspoň polotučné, riť nám rastie z keksov a čokoládky a nie z mlieka. Myslím, že dávať typy na to, kde kúpiť mlieko sa asi neoplatí, skúste mliečne automaty :P. Keďže doma mávame mliečko domáce, veľakrát ho necháme skysnúť a spravíme z neho tvaroh, raz sa odhodlám a vytvorím si svoj vlastný jogurt (vypestovať v niečom kultúru, to bude moje :D) a vysýrim vlastný syr aj keď konzumácia zrejme možná v mojom prípade nebude.
-Jogurty: opäť apel, aspoň trojpercentné a čítajte, čo je na nich napísané. Dobrý jogurt má mať zloženie mlieko, mliečne kultúry, žiadne éčka, péčka a podobné voloviny. Ja kupujem Selský jogurt, alebo Dedinský(opäť Lidl), neochutené, ochucujem si ich podľa nálady a paradoxne ich znášam najlepšie. Taká malá pikoška, do nízkotučných jogurtov sa pridávajú cukry, umelé sladidlá a škroby, ktoré majú za úlohu držať hmotu- nehmotu pokope. Čo si myslíte,že ušetríte na tukoch dobehnete cukrami a chémiou. A nezabúdajte, že tuky narozdiel od cukrov zasýtia na dlhšiu dobu a nebavkajú sa s vašim inzulínom. Takže poučenie do budúcnosti? Z niektorých nízkotučných produktov budete nízky a tučný :D paradoxne priberáte.
- Tvaroh: ten často nejedávam, nerobí mi dobre, alebo ak, tak len vo veľmi malom množstve, najčastejšie opäť Lidl, alebo Kaufland, značka PILOS. Sú bez pridaných látok, čo ja teda môžem a dokonca aj nízkotučné varianty sú dostupné bez sajrajtov.
- Syry: Mojím top of mind je jednoznačne Lidlácky syr syrovátkového typu. Je úplne úžasný, lahodný, s vysokým podielom bielkovín a tukov, nerobí mi v bruchu neplechu a istú dobu sme mali pomerne blízky vzťah, asi 2 mesiace ku mne chodil vkuse na večeru :D. Jemu podobná je samozrejme riccota a môj nový objav ricoletka, ktorá je v podstate to isté čo riccota, len sa zrodila na SVK a nie u pressochlípačov. A nemôžem zabudnúť na Olomoucke syrečky. Aaaa som smraďoch, ale keď sa roztečú po brokolici a tie hodnoty ľudia! Tie hodnoty!!!!! (na 100 gramov pripadá 29 gramov bielkovín, 0 sachrov a 0 tukov) Iné syry nejem, nerobia mi dobre, avšak takým grilovaným enciánom, alebo mozzarellou raz za čas určite nič nepokazíte, alebo syrom President, alebo ach ja chcem syr!!!!
Syrovatková láska |
- Cottage: Najlepší opäť Lidlácky, bez takého toho viečka plastového. Má príjemnú chuť a nepreje sa tak ľahko. Ďalší fajn cottage je od Meliny, v kýbliku (teraz si uvedomujem, že sme rodina megalomanov, všetko nakupujeme vo vedrách, debničkách, trojbaleniach, vreciach :D. Včera som ocina poprosila, nech mi donesie biely jogurt, tak som dostala 3 kilový kýbel:D. Bohužiaľ je smotanový a tak majú naši o zdravé raňajky postarané :))). Pri cottage robím výnimku a čo sa týka Meliny, siahnem aj po light verzii, pretože neobsahuje žiadne zbytočnosti. Dá sa zohnať v Kauflande a Tescu :)
- Vajíčka: Vajco, Šmakoun
Tak a to bolo pre dnes všetko. Chcela som vás obšťastniť ešte rastlinnými bielkovinami, ale článok sa mi akosi vymkol z rúk a stal sa zmeskou tipov a patetických žvástov o mojich miláškoch a z takýchto počinov jednému vyhladne a musí sa ísť najesť (hej o desiatej) :D. V ďalšom článku rozoberiem rastlinné bielkoviny, plus pridám typy kde nakupovať kvalitné bielkoviny v prášku.
Ak sa vám článok páčil, nechajte komentár, či ste v ňom našli niečo nové, alebo inšpirujúce. Vás to nezabije a ja z toho, že sa niekto ozval budem žiť ešte ďalšie 3 dni :D.
Majte sa krásne a papajte zdravo.
Vaša Doda
Velmi dobry tuniak je aj z LIDLU - modra konzerva vo vlastnej stave. Nie je to drt ale cele kusy este vacsie ako v GIANA
OdpovedaťOdstrániť