Môj každodenný Bašavel

V minulom článku som písala o svaloch. Tie idú ruka v ruke s dobrou stravou. Nehovorím, že moje stravovanie je super a že by mali všetci jesť ako ja (koniec koncov ste ma ani nevideli, tak nemôžete vedieť, či vám nepíše 120 kilová kočka, alebo 30 kg tyčinka :D )nie nie, mám 177 cm a 58 kíl plus mínus :D hej, je to málo, ale pracuje sa na tom :D . . . No ale k veci. Myslím, že každý človek je špecificky a pri troche snahy, rozumu a pozorovania zistí, čo mu sedí v jedálničku a čo nie. Ja som si vytvorila akýsi návyk a rituál a každé jedno jedlo v mojom jedálničku mám veľmi rada a jem ho kvôli tomu že mi chutí :). . . .
Tú poslednú vetu som napísala kvôli jedinej veci. Často totiž počúvam "Máš diétu?", alebo podobné blbosti. Neznášam slovo diéta, strava pre zajace, alebo podobné podrypávačné komentáre, ale o tom v ďalšom článku :D . . . .
Tááákže, poďme sa pustiť do mojich potravín, pre lepšiu vizualizáciu prikladám aj fotky, špeciálne fotené pre vás :D. Hej som proste charakter :D. . . Potraviny sú zoradené podľa množstva, ktoré denne konzumujem. Teda až na to ovocie, to jem len ráno :D.

Zelenina: Tadááá :D Prekvapenie čo? Tož, jem ju ku všetkému, čím viac sa vonku stmieva, tým frekventovanejšie sa objavuje na mojom jedálničku. Asi vám netreba popisovať čo sa nachádza na obrázku. Spomeniem možno len tú guľu vedľa kalerábu, to je červená repa a tá malá gulička, to je zázvor, neviem kde by som ho zaradila, ale milujem ho. Možno vám príde trošku zvláštne to prerastené balenie mrkvy. Ehm, musím sa k niečomu priznať, asi som na nej závislá :D . . . Jem ju každý deň s vlašskými orechmi, alebo ju chrúmem samotnú a nie nie som zajac, vidím obstojne a nemám predné zuby ako bobor. Proste mi chutí. Ďalším mojim postihnutím je kaleráb. Ja ho milujem!!!!! Na posedenie spráskam 2- 3 úplne v pohode :) Jedávam ho napríklad pri telke miesto chipsov, spolu s mrkvou. Niekto hovorí, že mrkva má veľa cukrov a rovnako aj kaleráb. Ja hovorím fuk off :D nezájem, je mi to jedno :D. Ďalšia vec ktorá je pre mňa superzaujímavá je zeler. V polievke ho neznášam, v surovom stave (s mrkvou, hej, hej, ukameňujte ma a s citrónom) ho zbožňujem a ako hranolky totálne milujem :D pridám neskôr "recept" v úvodzovkách preto, že hranolky podľa môjho neskromného názoru vie spraviť každý, aj keď ja ich robím bez tuku a obalené vo vaječnom bielku :D ale o tom potom :D.... Zo zeleniny mám rada vážne všetko, zelené fazulky tam chýbajú, rukola, špargľa a milión iných vecí, ale čo chladnička dala, to som odfotila :D. A ozaj, v pozadí sú bylinky, čerstvé, mňam!

Ovocie:Prekvapenie číslo dva že? :D To jem vždy ráno nalačno.  Jablká, banány (veľmi málo, moc mi nejdú), kiwi, grepy, ananás, papaya, proste hocičo. Ovocie si dávam nalačno preto, lebo verím teórií, že sa nemá kombinovať s inými potravinami. Trávi sa totiž cca 30 minút a pokiaľ sa skombinuje s niečim iným, tak v nás kvasí. Nemôžem povedať, že na raňajky mám len ovocie, pretože po hodine mám druhú polovicu raňajok, ale o tom potom. Asi sa čudujete prečo je tam aj sušené ovocie. To jem fakt len občas, ale keď je chuť, lepšie ako šiška či? :D a to červené, čo je na marhuliach a citrónoch je Goji. Moja srdcovka. Tú si doprajem každý deň, je to zázračná potravina, plná karotenoidu (akoby som ho s mojou mrkvofíliou potrebovala :D), antioxidantov a vitamínov, tú si neodpustím nikdy. Asi ste si všimli, že sa mi tam zatúlalo aj avokádo No každopádne, zdroj super zdravých tukov, čoskoro prinesiem recept na guacamole podľa môjho jazyka :D. Ďalej citrón. Hmm, vypestovala som si akýsi rituál. Každé ráno vypijem teplú vodu s citrónom nalačno. Hej viem, že to v ničom nepomáha, ale mňa to preberie a nemyslím tým len zo spánku. Naštartuje mi to ehm črevnú peristaltiku :D . . Takže to je ďalšia vec, bez ktorej si ráno neviem predstaviť. Bez citróna. Možno si hovoríte, že moje raňajky sú hotový rituál. No hej, sú, ale podľa môjho názoru sú aj najdôležitejším jedlom dňa. Nielen že dávame telu potrebnú energiu, ale začíname  nimi. Pokiaľ sú dobré a vyvážené, môžem si povedať, že sa mi deň začal pekne a sladko ;). Ráno si totiž doprajem najviac sacharidov.
Mliečne výrobky: Delia sa o tretie miesto s mäsom a vajíčkami. Sú pre mňa zdrojom bielkovín a ku večeru sa ich množstvo zväčšuje. Najčastejšie ich jem spolu so zeleninou :). Niektorí tvrdia, že mlieko zahlieňuje, že sme jediní tvorovia, čo pijú v dospelosti mlieko. To sú ich názory a určite majú niečo do seba. No ja sa mlieka nedokážem, lepšie povedané nechcem vzdať a to už v hocijakej podobe. Či ako tvarohu, syrov, jogurtov, cottage cheesu, kyslého mlieka, podmaslia alebo mlieka samého o sebe. Čo si dám ráno do mojej druhej časti raňajok? :D Väčšinou to sú vločky, otruby, goji, mlieko, mak a oriešky :D som proste labužník :D .... tvaroh pijem ako pomalú bielkovinu pred spaním :) nech si svaly pošmáknu .

Mäsooooooo: A vajíčka :D domáce, pekné okakané od sliepočky :) a tak to má byť.  Je mi jasné, že nie každý má prístup k domácim vajíčkam (diky baby), ale keď už, tak aspoň z podstielkového chovu, predsa len, sme ľudia, keď už akceptujeme predstavu, že naše jedlo pochádza zo zvierat, majme aspoň to srdce a zaplaťme im lepšie podmienky. To isté sa týka aj mäsových výrobkov. Ja mám to šťastie, že sa pomerne často dostanem k domácemu mäsu. Okrem bravčoviny, ktorá mi vyslovene smrdí zjem všetko, teda až na koňa a psa a a tak, okej voči niektorým mäsám mám výhrady :D. So zajacom (to chová teta), kozou (tiež teta), morčacinu (starká) hovädzinou (řezník :D) a celkovo hydinou nemám problém. . . no dobre, nejdem sa chváliť, ave domáci chov. Figuranti na obrázku sú kupovaní. Na východe sme neboli dlhšiu dobu ;).

Orechy: Mňaaaam zdravé tuky, poďte k maminke :D toto je podľa mňa spolu s ovocím dovolené mlsanie (v nepažravej, nepraženej a nesolenej forme samozrejme) jem ich asi tak 2 hrste alebo aj viac :D každý deň. K mrkve,k obedu, k mrkve, či to už som hovorila? :D na šaláty, len tak do ruky, proste mňam :). Na obrázku je mak, ľanové semienka, vlašáky, a mandle a tak :D zmesky. Môj challange do budúcnosti spraviť si vlastné mandľové mlieko a zo zvyšku mandlí upiecť nejaký koláč a v pohode aj raw :P
Prílohy: Hm, tento obrázok si asi zaslúži popis. Zľava dole (hnedá ryža, ovsené vločky, bulgur,  pšeno) Stred zľava (žitná múka, ovsené otruby, pšeničné otruby, fínsky chlieb, tá placka je môj domáci chlieb :D no coment a ražná múka) a hore( knockerbrot). Možno ste si všimli, že tam nie sú zemiaky. No , nejem ich,  majú vysoký glykemický index a ja proste nevydám toľko energie, aby som si mohla zemiaky dovoliť :D A popravde ak zemiak, tak jedine s čerstvou zeleninou, ale ako som už spomínala, zemiaky som nejedla ani nepamätám. Nechýbajú mi. Celkovo táto položka "prílohy" je veľmi sporná, pretože zo začiatku som ich potrebovala, teraz si miesto nich dám radšej hrsť orechov ako zdroj tukov a nepchám do seba ryžu a podobné blbosti, aby som sa nasýtila , lebo paradoxne to malo presne opačný efekt(môžete si všimnúť, že chleba je vytiahnutí po vééľmi dlhej dobe z mraziaku a zas tam putoval :D, ryža detto, bielu som nejedla veľmi veeľmi dlho). V pohode sa najem z bielkovín, zeleniny a orechov. Aspoň ma po obede neodvalí a môžem fungovať :) Múka tam je preto, že milujem pečenie, ktorým vás zahltím a bohužiaľ to nebudú len zdravé recepty, ale veď prežijeme :D a na druhú stranu, keď pečiem aj pre našich, tak ich pekne obabrávam aspoň zdravou múkou a stéviou :D nehehehehe :D. Nesťažujú sa :)
Ďalšia sporná položka, ktorú asi všetci nadšenci zdravej stravy poznajú.  Jej  miesto až na proteín, kakao a syrovatku je v mojom jedálničku   celkom diskutabilné. Tieto vecičky mám v mojej komore v stave mlsania, keď už, tak aspoň zdravo. Asi si domyslíte, že je to blbosť :D lebo v mojom prípade platí, že ak ma chytí žravka, tak uprednostním koláčik (ktorý sama napečiem) , alebo niečo nezdravé, akoby som si robila puding s ovsenými piškótami:D takže ovsené piškóty a "light" puding (jeho zloženie si radšej nečítam :D) čakajú na naplnenie svojho osudu pomerne dlhú dobu. . Zvyšné veci používam pri pečení zdravších dobrôtok, ktorými vás budem zahlcovať tiež a fitbellu si so sebou beriem v prípade, že viem, že nebudem mať možnosť vytiahnuť si jogurt s orieškami a goji niekde :D. Predsa len "tyčinka" je menej nápadná :D . .. burizóny si dávam niekedy do jogurtu, keď nemám chuť na vločky a čokoláda, čo k tomu povedať :) mám šťastie, že milujem horké a na tú 99% som narazila v metre. 50 gramov stálo asi 4 eurá :D skoro ma urvalo :D . . . Ale čo, nekupujem si blbosti, tak do tohto raz za čas investovať ma nezabije :) a chilli mňaaam...  protein a syrovatku so sebou beriem, keď nemám čas a potrebujem do seba hodiť nejaké bielkoviny. A používam ich aj k vareniu :).
Ochucovadla: Neviem ako by som presne nazvala túto skupinku. Sú to veci, ktoré si pri varení a pečení pridávam do jedla na jedlo a podobne. Čo sa týka sladenia, popravde trstinový cukor, ani iné cukry moc nepoužívam. Moje stévia tabletky neviem nájsť a stévia prášok na pečenie mi došiel :D takže demonštrácia nula bodov :D . . . Občas použijem ešte med, ale to si dám skôr na lyžičku, ako na sladenie. Kávu (ktorú chcem prestať piť! :D) si nesladím a čaje sú samé o sebe plné chuti (pijem sypané), takže načo to  zabíjať. Do pečenia používam stéviu čistú, alebo tú, čo je naľavo, keďže mi došla, občas vanilinový cukor, alebo trstinový, ale to len do pečenia :) Čo sa týka dochucovania jedla, solím podľa ostatných málo, podľa mňa akurát :D A bylinky asi predstavovať nemusím :) sú mojou slabosťou a dávam im teda riadne zabrať. Na obrázku je oregáno, tymián, rozmarín a pažitka. Zasadila som si ešte asi 12 ďalších plus stéviu, ale hold, táto sk.... a skosená zima som chcela napísať :D nie a nie odísť a bylinky nie a nie sa prebrať k životu :D. Zázvor, bez komentára, geniálna vec, chilli detto, som ostrý človek :D a olivový olej, balsamiko, citrón a kokosové mlieko asi predstavovať nemusím :)
Možno ste si všimli, že v mojom jedálničku nefigurujú huby a strukoviny. Prvá skupina bola v mraziaku :D a druhú skupinu veľmi nejem. Príde mi to zbytočné. Príliš veľa sacharidov a bielkoviny mám z iného zdroja. Čo sa týka množstva, ktoré denne spracem, zo začiatku som to vážila, teraz jem zeleniny koľko chcem, ovocie koľko mám chuť doobeda a zvyšok si viem nejako odhadnúť podľa toho, ako sa cítim. Ako som už hovorila, nie každý so mnou môže súhlasiť (musí!!! :D, nie nie, srandu si robím), s tým čo jem, čo nejem a podobne. Je to to, čo moje telo potrebuje a čo má rado. Jasné, že zo začiatku som nemala podporu, nemám ju ani teraz, čo sa týka okolia, rodičia si chvalabohu zvykli a naučili sa to akceptovať. Ja som im za to veľmi vďačná. Rovnako mám šťastie, že som si našla priateľa, ktorý je dokonca rád, keď má zdravú stravu a rovnako holduje športu :), ale o tom až v ďalšom článku, v ktorom by som sa rada povenovala téme: "Smejú sa mi, že jem zdravo, kto sa bude smiať naposledy?".
PS: A čo vy a vaše stravovacie návyky a rituály? :)
Doskakavenia priatelia, vaša Dominika :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára