Ako začať a zotrvať?

Padlo tu už niekoľko článkov o cvičení, o strave, zopár rád a receptov, ale ani slovko o tom, ako začať. Predpokladám, že väčšina z vás si aspoň raz v živote dala predsavzatie,že začne  cvičiť, lepšie jesť a že bude aktívnejší. Vydržalo to pár týždňov a potom ste sa opäť vrátili do svojej pohodlnej zóny s presvedčením, že to nie je nič pre vás, že sa trápite, že je to nudné, únavné, vyžaduje si to prílišnú prípravu, veľa času a sebazaprenia. . . .
Čo si predstavíte pod pojmom zdravý životný štýl? Kilá zeleniny, ktoré do seba nasilu tlačíte, mäso na vode, ryžu bez chuti, žiadne sladkosti, cvičenie spojené s únavou a večerné plánovanie, váženie a chystanie si jedla, odopieranie si všetkého, čo tak milujete. . . .


 A čo takto? Zdravý životný štýl nie je len o fyzickom vzhľade, o vašich  vyrysovaných svaloch a zhodených kilách. Čo ak toto všetko je len pridanou hodnotou k iným pozitívam a lepšiemu životu? Človek, ktorý dbá o seba po fyzickej stránke a stará sa o svoje telo sa automaticky stará aj o svoju psychiku a pohodu. Má balans, ktorý je v živote nepostrádateľný. Isto poznáte ten stav, z ktorého sa ťažko dostáva. Ja ho volám pohodlná zóna. Tiež som v nej kedysi prebývala a nechcela som z nej vyjsť  Je to to rozpoloženie, keď si poviete zajtra a máte pritom nepríjemný pocit, lebo viete, že zajtra to bude rovnaké. Je to stav, keď si poviete, dnes som to s jedlom aj tak pokazil, tak si dám ešte chipsy a čokoládu a od zajtra držím diétu, je to stav, keď nemáte čo robiť a napriek tomu sa nerozhýbete. Stav, ktorý sa cyklí a vy sa z neho neviete dostať. Ak čakáte, že vám poviem ako sa z neho dostať, nejakú špeciálnu formulku, ktorá na vás zaberie, môžete to tu rovno zabaliť. Môžem vám hovoriť milióny dôvodov, prečo je zdravá a vyvážená strava dobrá, prečo je dôležité hýbať sa, ale vy to všetko už dávno tušíte, alebo viete. Začiatok aj koniec tohto bludného kruhu je vo vás. Treba si uvedomiť, že kto chce pohnúť svetom, musí pohnúť sám sebou.
Zdroj

     Fajn, hovoríte si. To, čo tu píšem je síce pekné, ale vy ste sa už toľkokrát pokúsili o zmenu a vždy ste na niečom zlyhali. Poďme sa teda pozrieť na  najčastejšie chyby začínajúcich: 
  • Jedenie - nejedenie: Jete viac ako kedykoľvek predtým, 5x do dňa. Chudé mäso, ryby, cottage, pufované chlebíky, sucháre, zeleninu, ovocie, ryžu. Všetko bez chuti, bez nápadu, len pre ten pocit, že ste si zaplnili žalúdok. Tuky sa snažíte zmenšiť na minimum, všetko robíte na vode, bez korenia, bez soli. Prečo? Lebo ste to čítali? A čo tak úprava stravy inak. Príjmať nenasýtené tuky, ktoré dokonca pomáhajú chudnúť a vyživujú telo bez toho, aby ste pribrali (pokiaľ ich samozrejme jete s mierou), dochucovať pri príprave jedlo bylinkami a koreninami, ktoré nielen chutia, ale dokonca pozitívne vplývajú na trávenie a metabolizmus (chilli, zázvor, škorica, čerstvé a sušené bylinky, cesnak, dokonca aj soľ v prijateľnom množstve). Jesť bielkoviny v normálnom množstve a nie sa nimi ládovať, ako to mnohí robia, pridať pomalé sacharidy v prílohách a rýchle v ovocí. Netrápte sa. Jedlo má byť pôžitok, nie utrpenie. Experimentujte, vymýšľajte, kombinujte, nebojte sa toho :). 
    Zdroj
  • Cvičenie do odpadnutia: Riadne si dať do tela, nech sa zajtra nepostavím. Najlepšie 2 hodiny kardia a potom si dať silový tréning, nech sa riadne vysilím. Na druhý deň sa nebudete môcť hýbať, tretí a štvrtí deň sú ešte horšie. Pokiaľ ste doteraz neboli aktívni nedávajte si šokovú terapiu. Začnite pozvoľna, aj 30 minútové kardio vás nakopne. Cvičte radšej menej, ale o to precíznejšie. Prvoradá je bezpečnosť a zdravie. Buďte trpezliví a pridávajte postupne. 
  • Zdroj
    Dnes sa mi nechce, pôjdem zajtra:
     Táto veta je začiatok konca :) . . . Pokiaľ ste si ešte nezvykli na cvičenie a nechce sa vám ísť, moja rada znie, prinúťte sa. Ten pocit po docvičení stojí za to :).
    Zdroj
  • Ach v tej posilke je taká nuda: Dvíhanie činiek vás nebaví, neprináša vám radosť. Kto ale povedal, že jediný spôsob športovania je posilňovňa? Nájdite si druh pohybu, ktorý vás vyslovene baví a teší. Od brušných tancov cez turistiku a prechádzky až po bojové športy a tanec. Možností je milión je treba vybrať tú pravú :). Šport by mal byť nielen fyzickou aktivitou, ale mala by si pri ňom uľaviť aj hlava a psychika. 

    Zdroj
  • Paranoja: Všetci sa na mňa v posilňovni pozerajú, určite sa v duchu smejú, lebo cvičím zle, určite si hovoria, čo tu robím. . . . Blbosť. Nikto sa na vás nepozerá. Existuje síce pofidérna hŕstka notorických baličov, čo sedia pri bare a popíjajú si svoje drinčiky, ale tá má tiež dosť starostí s tým, či je ich biceps dostatočne napnutý a či im vlasy stoja ako majú :D. Takže hlavu hore, pokiaľ vás niekto osloví s radou, prijmite ju a berte to ako posun vpred. Naozaj nikto vás nebude súdiť, aj keby ste mali nejaké to kilečko navyše. Práve naopak. Ak sa cítite neisto, vyriešte to ako ja. Mp3 s motivačnou hudbou v ušiach a idem si svoje. Nevšímam si nikoho naokolo, mám svoj malý svet a všetko ostatné ide mimo. Síce sa na mňa asi pozerajú ako na netýkavku, lebo je možné, že nepočujem, ak sa mi niekto prihovorí ale kašľať na to, moje psychické pohodlie má prednosť :D . . . 
    Zdroj
  • Malé sebavedomie: Nehovorím, že sa máte tváriť pri posilňovaní ako majster sveta, ale často sa stretávam s ľuďmi, čo sa snažia pomaly zahrabať pod koberec, len aby boli nenápadní. Hej, opäť hovorím z vlastnej skúsenosti :D. . . Zhrbený postoj, pohľad dole a rýchlo sa nejako dostať k ďalšiemu stroju. Neviem ako som toto štádium prekonala. Proste som sa vykašľala na okolie, tak ako spomínam v predošlom bode a napriamila postoj. Taktiež som prišla na zaujímavé zistenie, že zrkadlá na stenách posilky nie sú nainštalované kvôli silnému nutkaniu napumpovaných fešáčikov neustále sa kochať pohľadom na seba (aj keď podaktorí sa "kontrolujú" v odraze až príliš často), ale preto, aby ste si mohli odkontrolovať, či cvičíte správne a rovnako na obe strany. Takže dnes na seba čumím do zrkadla aj ja :D.
    Zdroj
Tak to je asi všetko. Žiadne ďalšie chyby ma nenapadajú, ale ak vás áno sem s nimi.
A ako vydržať? Na to tiež neexistuje návod, ktorý zaručene funguje. Skúste prekonať samého seba. Ak máte potrebu s tým seknúť, spomeňte si na moment, ktorý vás nakopol, aby ste začali. Alebo ešte lepšie, ak sa chcete zmeniť, začnite dnes. Začnite hneď teraz. Zoberte si pero, papier a napíšte si ciele. Zhmotnite ich, dajte im podobu a tvar. Napíšte si ich na papier a v prípade krízy si tieto ciele prečítajte, možno opäť pocítite to, čo ste cítili vo chvíli, keď ste sa rozhodli vo svojom živote niečo zmeniť. Respektíve niekoho. Vás. . . . Garantujem vám, že pokiaľ vydržíte polroka, je veľmi pravdepodobné, že vydržíte navždy. Pretože to, čo ste si za polroka vybudovali vám bude chýbať. Cvičenie a zdravý životný štýl sú totiž niečo ako droga. Stanete sa na tom závislí, len namiesto nebezpečných látok telo dostane niečo, čo vám prevráti život naruby. Endorfíny a novú chuť a silu prekonávať limity. 
Zdroj
PS: Veľmi pekne ďakujem všetkým, čo píšu, že nás čítajú. Neuveriteľne nás to teší a motivuje. Ďakujeme a zostaňte s nami. My tu zostaneme tiež, pre vás :). . . . 
A čo vy? Vystúpili ste zo svojej pohodlnej zóny? Čo vás nakoplo a motivovalo? 
Vaša Dominika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára