Všade samé kalórie alebo ako vyzerá 200 kalórií


Kalórie,  kalórie, kalórie toto slovo na nás hučí z každej strany, každý deň. To má toľko kalórií, v tom je toľko, musíte zjesť len toľko a pod. Skús hodiť do googlu slovo kalórie. Úplná hrôza: “Vypočítajte si kalórie. Spáľte kalórie upratovaním. Potraviny s najnižším množstvom kalórií. Kalkulačka kalórií. Potraviny spaľujúce kalórie.”

Že vraj zdravý človek by mal prijať +- 2000 kalórií, táto hodnota závisí od fyzickej záťaže, veku, pohlavia, zdravotnej stránky a pod. (svoj vlastný optimálny level kalórií si môžeš vypočítať pomocou internetových kalkulačiek, myslím že už nájdeš aj také aplikácie, kde sa bude nachádzať medzi fyzickou záťažou aj upratovanie, vešanie prádla, umývanie riadov a možno tam nájdeš aj sex a iné funny činnosti :-D ).
Koľko je vlastne 200 kalórií? A vieš si ich predstaviť? Aké množstvo to je chleba? mrkvy? gumových mackov? Môžeme sa poďakovať teamu wiseGEEK že sa rozhodli všetkým zvedavcom ukázať takéto množstvo kalórií, na množstve potravín. 




Moje milované vajíčka 3ks, takéto množstvo už zasýti (hodnoty 150g = 200 kalórií). Prípravu zvládne každý či už na mäkko, natvrdo, nasladko alebo so slaninou.


Tuniak v oleji (konzerva), na obale si hlavne všímajte hlavne hodnotu pevného obsahu a olej pravdepodobne nik nevyjedá (hlavne rastlinný bleee) tak hodnota kalórií je nižšia (hodnoty 102g = 200 kalórií). A najlepšie spravíš ak v obchode siahneš po tuniaku vo vlastnej šťave.


Máš neznesiteľný hlad? A nevieš čo by si zobol/la? Mám riešenie a ešte k tomu zdravé. Viac ako pol kila brokoliceeee :-D (hodnoty 588g = 200 kalórií). Ale teraz vážne uvariť brokolicu vo vode, ešte lepšie na pare, spraviť si brokolicový krém alebo dať to zapiecť s vajíčkom jednoduchá ľahká večera.

Klasická mrkvička ale použili tu o niečo lepšie vznešenejšie znejúcu baby karotku. Nemyslím si žeby v hodnotách bol nejaký extra rozdiel, možno iba v hodnote bločku pri pokladni :-). Namiesto chipsov k telke nie je nič lepšie (hodnoty 570g = 200 kalórií).


Rozmýšľam tak koľko cca gramov ma jedno jablko. Ale tak jedno, dve menšie? K raňajkám je vhodné alebo ako desiata (hodnoty 385g = 200 kalórií).

A keď sme už pri ovocí tak som vybrala hrozno. Obsahuje veľa vody, takže na chvíľu zasýti a má močopudné účinky t.j. hroznový detox - odstraňovanie škodlivín z organizmu (hodnoty 290g = 200 kalórií).

Dominika už písala o avokáde, jeho pozitívnych účinkoch a použila ho v recepte na guacamolle (hodnoty 125g = 200 kalórií). Nabudúce spravím avokádovy puding tak sa tešte (mne avokádo na slano moc nejde).

Pečená slanina, vegetariáni ma nebudú mať moc v láske, ale je to mňamka a hlavne paleo :-) (hodnoty 34g= 200 kalórií).

Maslo vždy a všade. Pozor nemyslím tým hnusné umelé rádoby masla (Rama, Perla, Veto atď.) ale klasické maslo (28g = 200 kalórií).

Stopkatý zeler že vraj ukľudňuje nervy, takže ak máš po práci nervičky, vezmi zeler do ručičky (hodnoty 1425g = 200 kalórií). Ďalšie obrovské množstvo potraviny čo? Viac ako kilo zeleru. Je jasné že môžeš zjesť viac zeleniny vzhľadom na energeticku hodnotu, kalórie... Nielen že si zaplníš žalúdok ale zelenina je prínosom pre zdravie.

Teraz už idem na potraviny, ktoré sa vyskytujú v mojom jedálničku zriedkavo alebo vôbec.

Tradičné slovenské pizzérie sa nezaobídu bez kukurice z konzervy (hodnoty 226g = 200 kalórií), konzervovaného hrášku (hodnoty 357g = 200 kalórií) a kečupu (hodnoty 308g= 200 kalórií). Ale tak na kvalitný kečup nedám ani ja dopustiť :-)



Cestoviny z bielej múky v neuvarenom stave  (hodnoty 56g = 200 kalórií), netreba sa hneď zľaknúť že tak málo varením napučia (hodnoty 145g = 200 kalórií). Stavím sa že ak si robíš cestoviny je ich minimálne dvojnásobne viac :-)


Legendary Coca Cola, nemôže predsa chýbať. Jej chuť je nezameniteľná a je novodobou legálnou drogou :-). Keď ju raz začneš piť tak nemôžeš prestať. Keď už neodoláš tak radšej siahni po tej obyčajnej červenej, keby si vedel/la koľko nežiadúcich a nebezpečných účinkov majú umelé sladidla, tak by si sa im vyhýbal/la ako čert krížu (hodnoty 496ml = 200 kalórií).


Gumenných medvedíkov majú v obľube najmä deti a ženy (nikdy som ich nevidela jesť chlapa, a ty? :-D). Každý niekedy mlsá (hodnoty 51g = 200 kalórií).

No keď už sme pri tom mlsaní, čo tak arašidové maslo? Ulietávam na ňom (hoci nie je paleo, fňuk), hlavne tá jeho sladko-slaná chuť (hodnoty 34g = 200 kalórií).
Bailey's je úplná mňamka ale čo keď tá fľaša je nekonečná (hodnoty 60ml = 200 kalórií).

Zemiakové čipsy - koopu soli a rastlinného oleja. Snaž sa odolať (hodnoty 37g = 200 kalórií)! Doritos v kine (hodnoty 41g= 200 kalórií), slané oriešky (hodnoty 33g= 200 kalórií).

Snickers (čokoládová tyčinka) celá má 51 gramov a predstav si, že niekto ich zje len 3 na posedenie, uff (hodnoty 41g = 200 kalórií).
Cheeseburger (hodnoty 75g = 200 kalórií), chicken burger (hodnoty 72g= 200 kalórií) a hranolky (hodnoty 73g= 200 kalórií). Áno, aj mňa pri týchto jedlách napadne mekáč.

Múka, koľko jej je v chlebíku, rožku či v sladkej šatôčke? Alebo koľko jej pridávajú v reštike do omáčky aby zhustla. Ja sa jej úplne vyhýbam (hodnoty 55g= 200 kalórií). 

Čo dodať na záver, tak dúfam že sa nad niektorými potravinami zamyslíš. Ja kalórie riešim len intuitívne, viem čomu sa vyhnúť a čomu nie. Ale stále lepšie sladké ovocie, ako čokoládová tyčinka. Keby ťa zaujímalo viac, tak si poštuduj priamo na webe zdroja, odkiaľ som čerpala.
Zuzana

3 komentáre:

  1. Dievcata, super blog!! Dominika,dik za adresu,vela veci som si tu precitala,budem vas sledovat :)

    Orsi


    ps. moj priatel ma velmi rad gumenych medvedikov!! :D mozno je polozena.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme potešila si nás, ak chceš staň sa našim odberateľom, aby si mala vždy najčerstvejšie info :-)

      Odstrániť