Guacamole, alebo tie správne tuky

A je tu ďalší zdravý recept, perfektný napríklad ako obed. Pre všetkých milovníkov vyváženej stravy a hlavne pre tých, čo zabúdajú na tuky. Nezabudnite, že dokážu byť rovnocenným zdrojom energie ako cukor a dovolím si tvrdiť, že aj lepším. Tým že obsahujú na 1 gram cca 9kcal a ich rozklad sa uskutočňuje až v tenkom čreve, človeka zasýtia na dlhšie ako sacharidy, ktoré sa začínajú štiepiť už v ústach, dvíhajú GI a premieňajú sa na tuky. Zdravou alternatívou tukov sú taktiež ryby, hlavne tuniak, sardinky a losos, avokádo, oriešky, semienka, mak, olivový olej lisovaný za studena, kokosové maslo a maslo samotné, kokosový olej, tahini, teda sezamová pasta, alebo aj orieškové maslá, či kokos. Pokiaľ ich budete užívať v rozumnom množstve, priaznivé účinky sa okamžite prejavia. Samozrejme všetkého veľa škodí, preto neodporúčam exovať litrovky olivového oleja :D. Dajte si pozor na iné rastlinné oleje, tie až tak fajn nie sú. Pokiaľ sú spracované tepelne, rovnako ako olivové oleje spracované tepelne, je to v podstate ropa.




Niečo o avokáde: Aztéci ho nazývali aj ovocím plodnosti. Je to však zvláštny druh ovocia. Má neutrálnu, maslovú chuť a aj konzistenciu. Obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín( to je ten správny tuk ;)). Pomáha pri znižovani cholesterolu, má protizápalové a protirakovinové účinky, pomáha vďaka svojmu zloženiu pri vstrebávaní živín do tela a pôsobí proti ochoreniam srdca. Obsahuje množstvo antioxidantov, luteín na zrak, má nízky glikemický index a malé množstvo cukrov. Ďalej obsahuje vitamín E, C, vitamíny skupiny B teda aj karotenoidy, stopové prvky ako draslík a horčík. Vďaka svojmu zloženiu je to naozaj nevšedná ingrediencia a odporúčam zaviesť do svojho jedálnička aj 2x do týždňa, minimálne ;)  Zdroj


Ingrediencie
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 1/2 cibule (mne by tam veľmi dobre sedela aj jarná, alebo červená, alebo šalotka :)
  • 2 paradajky 
  • čerstvá chilli paprička (ak nie je, použijeme aj sušenú)
  • 1/2 citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvé bylinky (celerová vňať)
  • zelenina podľa vlastnej chuti
Recept je naozaj jednoduchý. Treba len dbať na zrelosť avokáda. To, či je zrelé spoznáme tak, že je naomak mäkké, nevadí, ak je na povrchu trochu zčernalé, ak naň zatlačíte prstom, musí sa poddať. 
Prekrojíme avokádo a vyberieme kôstku (nevyhadzujte ju). Lyžičkou vydlabeme dužinu až k šupke a v miske ju popučíme vidličkou. Na drobné kocky si nakrájame chilli, paradajky a cibuľu. Pridáme k avokádu. Prelisujeme cesnak (môže byť aj viac, podľa vlastnej chuti), vytlačíme citrón a všetko spolu premiešame. Pridáme bylinky, ak nemáte nevadí. Podľa chuti môžete pridať soľ, alebo čierne korenie, ja som nedávala, bolo to výrazné dosť. Dala som si k tomu celer stopkatý, mrkvu (lebo ju milujem že? :D) a varenú cviklu. Vy si guacamole v pohode natrite na chlebík, použite ako dip k tortillam, alebo v takejto forme si ich so zeleninou prineste k telke a chrúmte. 
PS: Avokádo zvykne na vzduchu stmavnúť, preto dajte do stredu kôstku, ktorú ste si nechali. Tá tomu nejakým zázrakom zabráňi :D
Dobrú chuť :).


2 komentáre:

  1. Čítala som niekde, že tomu koriandrová vňať dá super chuť... :) skúšala si aj s tým? Či to už by bolo moc chutí pokope?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemala som ju :D ale inak sa dava :) mne osobne to s nou moc nechuti. Petrzlen mam rada. Ale chcela som to mat "original" :D

    OdpovedaťOdstrániť