Klamstvá o jedle a stravovaní (1 časť)



Týmto článkom otváram moje okienko kontroverznej zdravej výživy :-). Chcela by som reprodukovať jeden veľmi zaujímavý článok, ktorý vyvracia mainstreamové mýty o určitých potravinách alebo o určitých druhoch stravovania. Každý z nás počul v živote aspoň o jednom stravovacom mýte a nepochopiteľne sa ho drží
 “však, čo sa dočítam v časopise (najlepšie v nejakom ženskom) alebo si pozriem v telke je na 100% pravda”. No comment! Takže prajem príjemné čítanie.

Vajíčka sú nezdravé - LOŽ
Zase sme pri vajíčkach :-). “Vajíčka obsahujú veľa cholesterolu a zvyšujú riziko srdcovo cievnych ochorení.” Úplná hlúposť, hoci ho obsahujú, výskumy dokázali, že zvyšujú hladinu tzv. dobrého cholesterolu a nepredstavujú pre nás žiadne riziko. Určite ste ale nepočuli, že obsahujú antioxidant, ktorý chráni oči. Jednoducho smelo do vajíčok, obsahujú veľa telu prospešných látok :-) .


Každý by mal jesť obilie - LOŽ
Obilniny majú v porovnaní s inými potravinami strašne málo živín. Obsahujú kyselinu fytovú (phytic acid), ktorá viaže základné minerály v čreve a zabraňuje ich absorpcii.
Napríklad pšenica obsahuje veľmi veľa bielkoviny s názvom lepok, na čo je veľmi citlivá časť obyvateľstva (celiatici). Lepok môže poškodzovať črevnú sliznicu, spôsobuje bolesti, nadúvanie, únavu, nekonzistentosť stolice atď. Zaujímavosťou je spojitosť lepku so schizofréniou a inými poruchami mozgu.


Potraviny s nízkym obsahom tuku sú zdravé - LOŽ
Keď sa z potravín odoberie tuk, tak sú bez chuti. A kto by si také niečo vôbec kupoval? Nik, výrobcovia by doslovne skončili, ale oni sú “šikovní”. Naučili sa tú chuť umelo pridávať :-). Keď už to spravia cukrom ber to čert, ale cukor je omnoho drahší v porovnaní s kukuričným cukrom alebo umelými sladidlami ako napr. asparám (v Európe napr. vďaka EÚ a jej politike kupujeme 2krát drahší cukor, ako je jeho cena na svetových trhoch). Týmto sladidlám sa prosím vždy vyhýbajte! OK, neobsahujú kalórie, ale to neznamená, že sú zdravé. Je dokázaný ich priamy vzťah s chorobami ako je obezita, diabetes, depresia, srdcovo-cievne ochorenia, predčasný pôrod a mnoho iných. Takže ak sa máte aspoň trochu radi vyhýbajte sa potravinám, ktoré ich obsahujú.

Karbohydráty/sacharidy/ by mali byť najväčším zdrojom kalórií - LOŽ
Momentálne je v trende nízkotučná diéta s vysokým obsahom karbohydrátov. Tento druh stravovania obsahuje veľa cukrov a obilnín bez mastných jedál ako sú vajcia, mäso atď. Áno funguje, ale iba pri prirodzene štíhlych ľuďoch, ale pri guľkách to tak nefunguje :-). Samozrejme zlyhanie tejto diéty je podložené dlhodobými štúdiami, ktorých výsledky sú v prospech práve high - fats diét (diéty s vysokým obsahom tuku) a diét s nízkym obsahom karbohydrátov. Takže pekne krásne ak chudnete vykašlite sa na karbohydráty (alias sacharidy)!

Stravovanie s nízkym obsahom karbohydrátov/sacharidov/ sú nebezpečné - LOŽ
Nízkotučná diéta (s vysokým obsahom cukrov) podľa mňa jednoducho poriadne nefunguje. Lebo keby fungovala tak by to vyzeralo inak. Ale diéta “nízkocukrová” (s vysokým obsahom tukov) má omnoho lepšie výsledky.
Niekoľko faktov, ktoré vyšli z dlhodobých štúdií:
  • znižuje sa telesný tuk,
  • významné zníženie krvného tlaku,
  • zníži sa hladina cukru v krvi a zníženie príznakov diabetu,
  • zvýšenie hladiny HDL - dobrého cholesterolu v krvi,
  • zníženie počtu triglyceridov atď.
Tento druh stravovania je jednoduchý, dá sa lepšie dodržiavať, nie ste hladní, neprepočítavate, nevážite. Je zdravší, jednoduchší a efektívnejší čo je dokázané vedeckými štúdiami.


Budeš tučný, ak ješ jedlá s vysokým obsahom tuku - LOŽ
Áno, logicky to napadne každého. Ale nie je to tak. Hoci tuk obsahuje viac kalórií ako karbohydráty alebo bielkoviny, nepriberáte z nich. Keď strava obsahuje vysoké množstvo tuku a vysoké množstvo cukru, ste tučný ale nie z tuku. Zdá sa to divné, ale je to fakt, ktorý sa opiera o rôzne štúdie.

Jedz viac menších jedál počas dňa - LOŽ
Tento mýtus sa nám zaryl pod kožu, však?! Odôvodňuje sa to tým aby telo si udržalo tzv. vysoký metabolizmus. Je pravdou, že jedenie zvyšuje mierne metabolizmus, ale to závisí od hodnoty potravy, ktorá určuje energiu a nie od počtu jedál. Štúdie poukazujú na to, že nie je rozdiel, či jete 3 riadne jedla alebo 5 malých jedál. Jednoducho radšej sa najem 3x a s pocitom sýtosti ako 5x a behám nervózna.
Komu vyhovuje jesť 5x denne a je sýty,  tak by si mal uvedomiť, že to nie je prirodzené. Človek bol kedysi lovcom a z času na čas, nemal čo jesť. Keď nejeme chvíľu nastáva bunkový proces “autofágia” (autophagy), kedy sa čistí naše telo od odpadových látkach (viď článok Pôst, detox, hladovka). Niekoľko štúdií dokázalo zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva až o 90% u tých ľudí, ktorí jedia 4x denne v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia len 2x denne. Zvýšené prijímanie potravín je spojené s rakovinou hrubého čreva. Jednoducho neexistuje žiadny dôkaz, že jesť 5x denne je zdravé.


Takže prvá polovica článku za nami, na pokračovanie sa tešte nabudúce. Niekoho článok možno zaskočil, zaujal a niekoho možno pobúril. Som zvedavá na reakcie :-)
ZUZANA


Ak sa chcete vzdelávať tak klik na zdroje.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára