Zelérové hranolky, šalát so semienkami a falošnou tatárkou

V článku o strave som spomínala zelérové hranolky a keďže som charakter, tak vám ich doprajem spolu so skvelým tipom na obed, alebo večeru. Neviem, ako ste na tom zo zelerom vy, ale ja ho mám veľmi rada, robím si z neho aj šaláty, kde je surový. Má výraznú arómu a údajne má účinky afrodiziaka :P. Oproti hranolkám z klasických zemiakov sú tieto logicky menej kalorické, majú menší glykemický index a viac vlákniny. Aj vďaka tomu, že ich zvyknem robiť bez oleja obalené vo vaječnom bielku, a bylinkách sú príjemnou zmenou a teda "prílohou" pre tých, ktorý ju k jedlu potrebujú :). Má asi tak 8-10 gramov sacharidov na 100 gramov po upečení a 1 g bielkovín na 100 gramov, takže stále lepšia príloha ako ryža, chleba alebo zemiak.


Hranolky:

  • zeler (podľa množstva, ktoré zvládate)
  • 1 vaječné bielko
  • koreniny (cesnak, bazalka, rasca)
Bielko vyšľaháme, pridáme doň koreniny a obalíme v tom hranolky, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pokiaľ nie sú, cca 40 minút.

Šalát:
  • olomoucke syrečky 
  • mrkva
  •  šalát polníček
  • cherry paradajky
  • žltá paprika
  • slnečnicové semienka, oriešky
Množstvo som nepísala schválne, lebo neviem kto je aký jedlík. Šalát opláchneme a necháme odkvapkať, mrkvu ošúpeme a škrabkou na zemiaky naškrabeme plátky podľa chuti. Paradajky prekrojíme a na panvičke trošku ogrilujeme. Dajú sa dať aj surové, no ja ich rada tepelne upravujem, pretože sa z nich vtedy uvoľňuje lykopén, ktorý pôsobi proti rakovine a navyše aj dobre chutia :). papriku nakrájame na menšie kocky a olomoucke syrečky taktiež. Dáme na tanier a nakoniec posypeme slnečnicovými semienkami, praženými nasucho na panvici (je to rýchlovka, tak treba dávať pozor, nech nezhoria). Pokiaľ nepražíte semienka, alebo orechy, začnite! Ani neviete, o čo sa pripravujete :).


Falošná tatárka:
  • Cottage
  • biely jogurt
  • pažítka
  • kyslá uhorka
  • soľ, korenie
  • bazalka
  • citrón, môže, nemusí
Cottage zmiešame spolu s bielym jogurtom, množstvo nechávam opäť na vás, nasekáme čerstvú pažitku, pokiaľ nemáte tak aj cibuľka je fajn, pridáme podľa chuti na drobno nakrájanú uhorku a dochutíme čerstvými bylinkami soľou a korením.

Asi ste si všimli, že množstvá neuvádzam, ale každý si vie odhadnúť cca svoju porciu :)
 Prajem dobrú chuť :)

2 komentáre:

  1. Ahoj tento recept vyzerá velmi chutne a zdravo, ak máte ešte podobne receptíky mohli by ste mi ich poslať? Už tretí mesiac sa snazím takto stravovať a dochádzaju mi nove inspiracie...dik
    nicol.garajova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prajem pekny den!
      Recepty pisem v dany den, ako ich uverejnujeme. Mame len fotky, bez popisu, ale zhruba kazdy tyzden uverejnime mininalne 2, alebo tri nove recepty. Pridajte si nas do sledovanych nech vam nic neunikne. Dufam ze vas budeme inspirovat :). Gratulujem k odhodlaniu nieco zmenit. Je to obdivuhodne. Dominika

      Odstrániť