Čo je to bazálny metabolizmus a koľko čoho zjesť?

Ahojte! Hlásim sa opäť ja, Dominika s ďalším, dúfam že pre Vás prínosným článkom. Na úvod zopár mojich výlevov, zvykajte si , bude to na obdennom poriadku :D. Dnes som prvý krát po dlhej zime využila slnečné lúče a lapala po nich celé dve hodiny. Výsledok? Indián na ksichte, rozumejte červený nos a líca. Ale ono to stmavne a bude dobre :D. Čo sa týka môjho cvičenia, stále behám a cvičím ZWOW, ale ak sa mám priznať, chýba mi posilovňa a zajtra sa tam idem ráno vyblázniť. Domáce cvičenie je fajn, ale chýba mi nejaká reálna záťaž, činky a kladky a spotené telá a upachtení ľudia :D srandujem, chýbajú mi len spotení upachtení ľudia. . . . Ďalej som si uvedomila zopár zaujímavých vecí. Pri behu je nutnosť mať v ušiach hudbu, pretože: 

  • pokiaľ ju nemáte, zistíte, že fučíte ako diviak
  • počujete pískanie robotníkov zo stavby 
  • počujete blbé reči starých mužov na lavičkách
  • po nejakom čase sa začnete sami so sebou nudiť
  • v správny moment vám Tina Turner nezahučí do ucha SIMPLY THE BEST!!! A vy jednoducho nezačnete celý nabitý bežať rýchlejšie
  • nemôžete sa tváriť že všetci naokolo neexistujú
Toľko z môjho skromného pozorovania sveta bez MP3, teda reálneho sveta. Taktiež si pamätám, že som Vám sľúbila špargľa recepty na inšpiráciu. Preto vo štvrtok vyrážam na špargľové dni (vôbec sa neplánujem nadlábnuť zadarmo :D) a chystám pre vás o mojom gastro zážitku žravú reportáž, keď už študujem tie masmédia. Tiež som zistila, že nie je dobré pridávať teaser nejakého receptu deň vopred, pretože sa mi v správach objaví minimálne 5 žiadostí o daný recept a ľudia sa potom hnevajú, keď ich odkážem na zajtrajší článok. No a posledný zaujímavý postreh, Zuzka Light znie ako porno a pokiaľ ju cvičíte v izbe, môže dôjsť k nedorozumeniu, že pozeráte necudnosti nahlas a za denného svetla. Takže aby ste predišli renomé prasáka, odporúčam ľudí, s ktorými zdieľate bytovú jednotku, upozorniť, že idete cvičiť a nie "cvičiť".
zdroj
A teraz smelo do gra tohto článku. Čo je to bazálny metabolizmus?
Je to základná potreba kcal vášho organizmu, ktorú telo potrebuje na svoje fungovanie. Je to energia, ktorú telo potrebuje dostať z potravín, aby mohlo dýchať, tráviť, rozmýšľať, skrátka chovať sa tak ako má. Spadá doňho nielen bežná fyzická aktivita, ale aj tá psychická. 
zdroj
Ak cvičíte, potreby vášho tela logicky narastajú a tým pádom musíte z jedla prijať aj viac energie. Váš bazálny metabolizmus si môžete vypočítať tu. Zadáte tam potrebné hodnoty a tabuľka Vám vypľuje potreby vášho tela a teda aj číslo kcal, ktoré by ste mali denne prijať. Logicky, ak chcete chudnúť, treba kcal ubrať ak chcete priberať, treba pridať. Avšak tu nastáva problém. Veľa dievčat sa v snahe o dokonalú postavu dostanú do situácie, keď svoj denný príjem priškrtia tak, že telo im funguje v dlhodobo krízovom režime a tým si metabolizmus paradoxne spomalia. To je obrovská chyba a treba zmenšiť prísun s rozumom, napríklad len o nejakých 100 kcal.
Tiež je veľmi dôležité, čím vyplníte vaše kcal počas dňa. Napríklad ja pri svojej váhe, výške a fyzickej aktivite by som mala denne prijať zhruba 2100 kcal. Lenže ak zjem 3 kúsky torty, chleba s masťou a chipsy,  podmienku 2100 kcal splním, no telo  dostatočne nevyživím.
zdroj
 A to je chyba. Preto mám pre vás ďalšiu užitočnú pomôcku, ktorá za vás vypočíta vašu dennú potrebu bielkovín, tukov a cukrov a nachádza sa na tejto stránke. Pokiaľ neviete koľko B,T a C ktorá potravina obsahuje, odporúčam túto stránku, na ktorú sa zaregistrujete a môžete si tam pozrieť na základe zápisu vašich jedál a činností, ako ste boli na tom so stravou a pohybom a tým pádom si môžete porovnať aj to, ako ste dnes chudli, či priberali. 
zdroj
Ak sa bojíte, že teraz budete odkázaný na váženie a počítanie kalórií, nebojte sa, týmto článkom som vás chcela len inšpirovať a ukázať vám, ako to vlastne s nami a chudnutím funguje. Ak sa dnes dozviete, že papáte veľa, alebo málo cukrov, alebo že jete príliš málo, nezúfajte. Strava sa dá vždy upraviť a spomalený metabolizmus opäť nakopnúť. Dôležité je, poznať svoje telo, jeho potreby a počúvať ho. Nakoniec ešte pridávam receptík na  chutné geniálne famózne cuketové placky, ktoré momentálne jem už 2-hy deň, lebo mi veľmi veľmi chutia :) 

Cuketové placky

Potrebujeme:
  • 1 veľká cuketa
  • 2 celé vajíčka
  • mleté orechy, alebo semienka
  • cesnak
  • soľ, čierne korenie
  • bazalka, majorán
  • olej (ja som použila moju obsesiu kokosový olej, odporúčam, tá vôňa!!!)
Cuketu umyjeme a nastrúhame na najhrubšom strúhadle. Osolíme ju a necháme nech pustí vodu. Cca po 15 minútach postrúhanú cuketu v rukách vyžmýkame. Čím viac vody z nej dostaneme, tým budú placky lepšie. Po absolútnom dehydratovaní úbohej cukety k jej pozostatkom pridáme vajíčko, cesnak (ja som dala 3 strúčiky), majoránku, alebo bazalku, orechy (ja som dala celé ľanové semienka) a čierne korenie. Všetko spolu premiešame, na panvicu dáme trošku oleja a opečieme z oboch strán. Vznikne niečo ako zemiaková placka, alebo niečo podobné omelete. Podávanie týchto placiek je možné ku všetkému. K mäsu, k šalátu, môžete si na ne nastrúhať syr, použiť miesto prílohy, alebo napríklad aj k polievke. Pre mňa sa stali favoritom týždňa. Včera som ich jedla so zeleninovým šalátom a cottage cheesom a dnes som si ich spravila so šalátom a olomouckými syrečkami. Mňam, lahoda :)
Prepáčte kvalitu fotiek, ale moja krásna zrkadlovka ostala v Žiline, ale poslúži aj mobil :)

Tak dúfam, že som vás inšpirovala a dala tip na úžasnú a ľahkú večeru. 
Doskakavenia priatelia. S plnými ústami cuketových placiek sa lúči Dominika :)
PS: Čo sa týka ideálneho príjmu živín, momentálne sa snažím redukovať cukry a príjmať viac tukov, pričom nezabúdam, že tuky majú 9kcal na gram a zasýtia dlhodobejšie, ako cukry, ktoré majú len 4 kcal na 1 gram.

3 komentáre:

  1. Ahoj, chcela by som sa opýtať, aký kokosový olej používaš a kde je ho možné zohnať? Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja používam tento http://www.biokvalita.cz/Novinka/Bio-KOKOSOVY-OLEJ-ze-Sri-Lanky kokosový olej, kúpila som ho v jednom bioobchodíku u nás v Žiline, ale samozrejme existuje veľa variant a druhov olejov. Najdôležitejšie kritérium teda aspoň pre mňa je lisovanie za studena a aby bola jediná zložka oleja práve kokosový olej. Je to predsa len určené primárne na konzumáciu, preto by tam nemali byť žiadne aditíva. Má však pomerne široké využitie a používam ho aj na vlasy a pokožku, zuby som si s ním ešte nečistila, aj keď prečo nie :). Dúfam, že som pomohla. Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Denné množstvo kcal je fakt dôležité, tak ako aj množstvo bielkovín a tukov.
    Keď je človek v strese často zabudne na nejaké to jedlo a potom to vyzerá tak že je stále hladný(aj keď jemu to nevadí) alebo večer schrúme čo nájde, veď tie oriešky sú také fajne :D
    Je dobré si stravu naplánovať, je k tomu veľa stránok, ja používam http://www.foodisgood.eu/sk/dennicek, aj keď občasne aj zabudnem ;)

    OdpovedaťOdstrániť