Klamstvá o jedle a stravovaní (2 časť)

Vítam Vás pri druhej časti kontroverzného článku o jedle a stravovaní. Prvý diel mal veľký úspech, tak som zvedavá, či sa bude páčiť aj tento - hoci je trocha kratší (ale komu sa chce čítať dlhé texty, však :-) ). Tak ako som sľúbila pekne pokračujeme...

Nasýtené tuky sú nezdravé – LOŽ
V minulosti panoval mylný názor, že práve nasýtené tuky spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia. Ale nové výskumy dokázal, že prijímanie nasýtených tukov nemá absolútne žiadny súvis so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Ich prijímanie totiž zvyšuje množstvo toho dobrého cholesterolu v krvi. Netreba tak mať vôbec žiadne obavy z masla, mäsa, kokosového oleja, syrov atď.



Strava bohatá na bielkoviny poškodzuje ľadviny a kosti – LOŽ
Tvrdí sa, že bielkoviny spôsobujú rôzne ochorenia obličiek a osteoporózu. Áno, z krátkodobého hľadiska dochádza k vylučovaniu vápnika z kostí, ale z dlhodobého tomu tak nie je. Práve naopak, bielkoviny pozitívne vplývajú na kosti a je tu nižšie riziko zlomenín. A pri ochoreniach obličiek u zdravých ľudí neexistuje žiadne zvýšenie rizika ich výskytu. Zaujímavé je, že bielkovinová diéta zlepšuje diabetes a vysoký krvný tlak, čo sú diagnózy prispievajúce k vzniku ochorení /zlyhaniu/ obličiek. 
  

Omega-6 mastné kyseliny a rastlinné oleje sú zdravé - LOŽ
Ok, omega-6 mastné kyseliny telo potrebuje v určitom pomere s omega-3 mastnými kyselinami. Ak je však podiel Omega-6 príliš vysoký nastáva problém. A to v tejto dobe nie je žiadnym ojedinelým úkazom, všetko obsahuje a je vyprážané v rastlinných tukoch a olejoch. V minulosti tomu však bolo naopak a prijímanie takého množstva rastlinných olejov a tukov je preto pre človeka „neprirodzené“. Z toho dôvodu odporúčam dopĺňať stravu o omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko vzniku rôznych ochorení a vyhýbať sa práve rastlinným tukom a olejom.
 http://www.chemical-engineering.co/wp-content/uploads/2012/12/vegetable-fats1.jpg

Cukor je nezdravý, nakoľko obsahuje „prázdne kalórie“ – A NIELEN TO :-)
Je pravdou, že cukor obsahuje prázdne kalórie bez nejakej nutričnej hodnoty. To však zďaleka nie je všetko. Navyše má totiž vysoký obsah fruktózy a ovplyvňuje metabolizmus takým spôsobom, že človek následne rýchlejšie tučnie. Jeho prítomnosť v krvi taktiež vedie k vyššiemu cholesterolu. Stručne povedané áno, cukor je nezdravý, uľahčuje naberanie tuku a má na svedomí množstvo chorôb. Ale stále lepšia lyžička cukru v káve ako aspartám :-).

 


Niekedy je lepšie skúsiť ísť proti prúdu, ako splynúť s davom. Ale všetko treba robiť s rozumom.
Zuzana

Samozrejme nemôžem zabudnúť zdroje :-)

2 komentáre:

  1. Pěkný článeček :) velmi mě ponaučil :) jen tak dál holky

    Budu ráda když se zůčastníte mé GA :) Zvu vás! :) http://nikol-kach.blogspot.cz/2013/04/prvni-giveaway-pro-vas.html

    OdpovedaťOdstrániť