Fitness brownies a mandľová múka

Kto by nemiloval brownies, veľa čokolády, veľa masla. Ale čo keď príde neznesiteľná chuť na sladké a nemáte moc času. Alebo keď sa dieťa rozhodne, že chce niečo sladké a hneď (mnohí to poznajú a vtedy ide fakt o nervy :-D ) a pečenie brownies zrovna netrvá krátko.
Práve pre tieto prípady mám v receptáry skvelý, chutný, extrémne rýchly, zdravý brownies do hrnčeka (och koľko prívlastkov :-D ).

Fitness, paleo brownies

 




Ingrediencie:
- 50gramov mandlovej múky (cca 3 polievkové lyžice),
- 1 až 2 lyžice medu /podľa chuti/ (alebo to je možné nahradiť správnym pomerom cukru, hnedého cukru, stévie atď.),
- 1 lyžica masla (alebo kokosového oleja, arašídového masla atď.),
- 2 lyžice kvalitného kakaa (alebo carobu),
- štipka soli,
- 1 vajíčko,
- horká kvalitná čokoláda.

V jednoduchosti je krása, všetko dáte dokopy, vymiešate. Čokoládu možete postrúhať do vnútra alebo hodiť dve kocky ako prekvapenie na dno hrnčeka, z ktorého chcete jesť. Následne vložíte do mikrovlnky a "pečiete" 2 minúty na najväčší výkon. Raz som to skúsila dlhšie a vzniklo z toho niečo tak suché že až (ale dalo sa to zjesť ako koláč ku káve na raňajky, proste potom to musíte riadne zapíjať :-) ). Hlavné plus tohto "koláča" je, že neobsahuje lepok a ani mlieko, je rýchly, lacný a omnoho zdravší ako tradičné múkové koláče (4šalky múky, 2šálky cukru, 1šalka rastlinného oleja... však to poznáte).

Veľa ľudí sa ma pýta, kde zoženú mandlovú múku. Dostanete ju v obchodoch so zdravou výživou, ale bude pekne drahá. Najjednoduchšie je počkať na akciu v obchodoch, nakúpiť si dostatok nelúpaných/lúpaných mandlí. A pre postup čítajte ďalej (hoci je to viac ako jasné ako pokračovať).

Mandľová múka

 
  
Ingrediencie:
- lúpané alebo nelúpané mandle

Zvyčajne kupujem nelúpané mandle, predsa len sú o dosť lacnejšie. Ak chcem originál jemnú múku a mám čas, tak ich olúpem. Pre tých menej znalých, postup ako na lúpanie - uvaríte ich vo vode, scedíte, ochladíte a následne ich pekne pracne lúpete. Potom ich hodíte do mixéra, mixujete, preosievate dookola a donekonečna :-D. 
Teraz poteším zaneprázdnenejších alebo lenivších :-). Keď múku potrebujem len na koláče (kde nevadí šupka a ani hrubšie kúsky), tak ich pomixujem nelúpané a ani ich nepreosievam. Takýmto spôsobom si pripravíte múku napr. z vlašských, lieskových orechov alebo dokonca i kokosovú múku. Práve s kokosovou múkou bude môj budúci recept bez lepku a bez mlieka, a opäť na sladký spôsob :-D
Dobrú chuť praje Zuzana.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára