Rady ako odolať sladkostiam

Práve dnes doobeda som prežívala hrozný absťák sladkého. Našla som si v kancli moje sypané musli, ktoré tam už stoja bez dotknutia asi aj 3 mesiace. Vysypala som ich do misky a vyberala z nich sušené ovocie, oriešky a semienka, ako taká popoluška. Preto ma napadlo, že napíšem článok s typmi, ako to dať a nezlyhať :-).
etci to poznáme, je to neznesiteľné, doslova sa ide o skutočný absťák. Najhoršie je, keď to príde večer, však :-D. Nechcem tu písať o tzv. “žravke”, pretože ak sa stravujete správne, tak by nemala prísť (viac tu), chcem sa ale venovať neznesiteľnej chuti na sladkosti. Hlavne ženy, to poznáme a máme dobrú výhovorku ak podľahneme - PMS. 
 
 


Teraz trošku histórie z môjho obľúbeného palea. Sladká chuť symbolizovala zrelosť plodov, t.j. stačilo odtrhnúť a jesť, resp. ojekabátiť včely. Bolo to jedlo bez námahy (aby ľudia získali mäso museli stopovať a behať, tzv. Hiitovať :-). V podstate je to jednoduché aj dnes, stačí len otvoriť dobošku a zjesť. 
Odolávanie sladkostiam som rozdelila na tri etapy. Prvú etapu som nazvala abstinencia, druhú voľba alternatív a poslednú keď už, tak už :-)

1. Abstinencia - niekoľko typov ako odolať:
Sebakontrola - ne, ne ani za toho. Celý deň sa stravujete “čisto” a bolo by fakt veľkou škodou to pokaziť, nie?
Napiť sa - asi poznáte, že hlad je len prezlečený smäd. Niekedy to zaberie, ale opäť nezabudnite piť len čistú vodu, resp. bylinkový čajík a vyhnite sa čajom proti nechutenstvu :-).
Umyť si zuby zubnou pastou - nielen že to prospeje ústnej dutine ale zabije to aj všetky chuťte. Zubnú pastu spomínam preto, lebo niekto ju nemusí používať (čistenie zubov je o technike a nie o paste) alebo používa napr. kokosový olej :-).
Žuvačka resp. ústny sprej - ak nemáte možnosť si umývať zuby, resp. si ich nechcete umývať tak často :-D dáte si žuvačku. Najlepšie bio žuvačku resp. ústný sprej - neobsahuje umelé sladidlá.
Zacvičiť si - liek na všetko a okrem iného sa budete musieť najesť (preto, lebo anabolické okno).

2. Voľba alternatív - keď už neodoláte, tak aspoň nech to stojí zato a myslím tým nech to je zdravé.  Oriešky (mandle, liekovce, vlašské atď.), u mňa vedú mandle. Pri sušenom ovocí si čítajte etikety, najlepšie je bio (skúste doma usušiť napr. jabĺčka) a keď aj nie bio, tak aspoň nesladené alebo sladené len jablčnou šťavou. Ovocie je takou zdravšou alternatívou, stále lepšie ako doboška. Horká čokoláda s vysokým podielom kakaa, kakaového masla a keď už máte doma len tú na varenie tak čítajte etikety, nech tam nie je rastlinný tuk. Lyžička medu tiež poteší, skúste ju zmiešať zo škoricou. Stéviu nemusím ani predstavovať, mám dojem, že ju už pozná asi každý. Spravte si bylinkový čajík a ocukríte ho práve stéviou. Už som tu písala o mojich tvarohových raňajkových mixoch, ktoré si môžete dochutiť kakaom, medom, sušeným ovocím atď.
  
3. Keď už, tak už - keď už ste skutočne na dne, nefunguje odolávanie a nemáte chuť na hore-uvedené tzv. náhrady (nie že vyskúšate všetky náhrady a potom zhodnotíte, že sa predsa len vrhnete na túto tretiu etapu :-D ), vyskúšajte niečo nové. Popridávali sme tu niekoľko receptov na pečené i nepečené sladkosti, napríklad:
- tvarohový koláčik  atď.  
 
 
Máte nejaké tipy a triky, ako zvládať tieto neznesiteľné chute? Budem rada ak sa s nimi podelíte.
Zuzana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára