Banánová zmrzlina

Leto je najkrajší deň v roku :-). Teploty sa šplhajú na 36 stupňov (u mňa v kancli hotová sauna, však keď som najmladšia vo firme tak si nezaslúžim okná a ani na ten ventilátor nemám nárok) a jednou z príjemných možností ako sa schladiť (okrem snahy vopchať moju riť do chladničky) je dať si nanuk alebo zmrzku (aby sa tam tá riť už vôbec nevopchala).



Keďže doba je taká, aká je, každý sa snaží ušetriť. Aj ten živnostníček zmrzlinár musí šetriť. A kdeže sa šetrí? No jasné, jednoznačne na surovinách (rastlinný tuk, umelé farbivá a príchute, samozrejme aj konzervanty - ani kúsok zmrzky sa nemôže pokaziť). A nanuky nie sú na tom tiež omnoho lepšie, až na pár výnimiek (ale aj tak nie sú úplne “čisté”, okrem málo dostupných a drahých bio nanukov). Tak som sa rozhodla, že sa tu verejne podelím s skvelým receptom na banánovú, absolútne nenáročnú zmrzku.

Ingrediencie:
  • banány (prezreté, dostanete ich za pár šupov, či už na trhu alebo v zelovoci),
  • cukor / med / stévia (len ak ste cukrový závisláci).

Čím viac prezretejší = tým sladší = bez potreby pridávať cukor

Postup
Banány si nakrájate na kolieska a dáte ich zmraziť (nie úplne na doraz, lebo potom to žiadny mixér nevydrží resp. nie je moc príjemné dostať banánom do oka, keď odstrelí od mixéra).
Ďalší postup už pravdepodobne každému došiel - nasleduje pomixovanie. Vzniknutú hmotu môžete dať ešte zmraziť ak sa Vám to nezdá resp. ak ste pridali nejaké doplnkové ingrediencie a je redšia.

Za najkrájané kúsky bude vďačný aj mixér

  
Mierna kašička

 Chvíľa v mraziaku a je to :-)

Doplnkové ingrediencie do banánovej zmrzliny:
  • kakao, karob - kakovo-banánová,
  • horká čokoláda - po nadrvení sa z nej stáva straciatellovo-banánová,
  • smotana - smotanovo-banánová,
  • sezónne ovocie - momentálne u mňa vedú jahody, ale preferujem hlavne lesné ovocie,
  • tvaroh, avokádo atď.
Namiesto banánov skúste takto pripraviť jahodovú dreň, čučoriedkovu, rebarbovo-jablkovú, melónovo - mätovú. Kreativite sa medze nekladú. A možno sa Vám to zdá trápne, že pridávam takýto jednoduchý recept. Ale verte-neverte mnohí z nás na takého banálne recepty starých mám už zabudli (aj keď stará mama nemala banán ale jahody, rebarboru, ríbezle, čučoriedky atď.). Možno to netreba dávať za vinu pamäti, ale lenivosti, však predsa rýchlejšie a jednoduchšie bude kúpiť nanuk / zmrzku svojmu dieťaťu niekde v obchode, ako sa s tým babrať 15 min. v kuchyni. Dúfam, že niekoho tento filozofický podnet nakopne :-)

PS: Jasné, že keď ste na výlete nanukom a zmrzlinám sa nevyhnete. Ale myslím, že doma mlsáte častejšie :-)
Zuzana

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára